Chris Rehab

Träning och fysisk aktivitet är viktigt

Träning i olika former är grunden i all sjukgymnastik. Sjukgymnasten hjälper till att lägga upp ett träningsprogram som är anpassat efter den skada man söker för, med övningar som man kan göra hemma eller på ett gym. Man får också råd om hur man ska använda kroppen på bästa sätt för att klara av det dagliga livet. Det är viktigt med hemövningarna eftersom de förstärker verkan av behandlingen hos sjukgymnasten.

Det tar oftast tre till fyra gånger hos sjukgymnasten innan man hittar ett bra basträningsprogram. Om man har smärtor som är ihållande, eller om de kommer tillbaka ofta, är rehabilitering med anpassad träning mycket viktigt. Träningen, tillsammans med de råd man får av sjukgymnasten, är ett sätt att försöka undvika att smärtorna kommer tillbaka.

När man har ont är det lätt att man rör på sig för lite och musklerna kan bli stela eller svaga. Ju svagare muskulaturen blir desto sämre skydd har lederna. Därför är det viktigt att man bygger upp styrkan igen med hjälp av ett speciellt träningsprogram som är anpassat just för den enskilde individen. Man kan också få hjälp med ett träningsprogram för att stärka musklerna och komma igång efter en skada eller en operation.

Stabiliseringsträning ger kontroll över musklerna

En speciell träning som sjukgymnaster använder sig av är så kallad stabiliseringsträning eller koordinationsträning. Det innebär att man lär sig att hitta och använda de muskler som håller kontroll på ryggens leder, eller de muskler som kontrollerar till exempel axelleden. Genom att musklerna håller samman leden så kan smärtan minska. Sådan träning kan man göra hemma eller i en träningslokal med maskiner. Det går också bra att träna stabilisering i bassäng, med hjälp av vattengymnastik.

Att hitta rätt träningsnivå

Det kan göra ont när man tränar. Om smärtan blir värre och värre för varje gång är träningen troligen för tung och man bör ta bort vissa övningar eller tillfälligt göra dem lättare. Sjukgymnasten hjälper till att hitta rätt träningsnivå.

Man får råd som minskar smärtan

Sjukgymnasten ger också råd om hur man själv ska kunna minska smärtan eller hur man på bästa sätt kan använda sin kropp trots att man har ont. Om man till exempel lider av musarm eller nackbesvär kan man få råd om hur man ska sitta, gå eller hur man kan ändra sin hållning för att avlasta smärtan. Det är viktigt att man lär sig använda den delen av kroppen som gör ont så normalt som möjligt. Annars kan den stelna till och bli försvagad.

Avspänningsträning

Stress i arbetet eller i familjelivet kan också ge muskelspänningar och smärta. Då arbetar sjukgymnasten mer med avspänningsträning och råd om livsstilsförändringar. Sjukgymnasten kan också rekommendera att man tar kontakt med en sjukgymnast som är specialiserad inom området stresshantering eller med en beteendevetare, till exempel en kurator.

Chris Rehab Sjukgymnastik o. Idrottsskadebehandling, Storgatan 51, 852 30 Sundsvall
Telefon: 060-15 00 02 | Fax: 060-15 41 20 | E-post: info@chrisrehab.se